Światowy Dzień Książki
Miłośnicy książek tylko na to czekali! 23 kwietnia cała Polska celebrowała Światowy Dzień Książki. Biblioteka szkolna wraz ze Szkolną Kasą Oszczędności zaproponowały "Odświeżenie domowej biblioteczki". Oznacza to, że uczniowie mogą przez cały tydzień przynosić do szkoły przeczytane już książki i wymieniać się nimi z kolegami i koleżankami. Do tej pory czytelnicy z naszej szkoły, zwłaszcza Ci najmłodsi, bardzo chętnie uczestniczą w tym przedsięwzięciu. Zachęcamy również uczniów klas IV-VI, aby przez weekend zajrzeli na swoje półki i przynieśli do szkoły przeczytane już książki.
SKO radzi: Dzięki takiej wymianie zaoszczędzimy też troszkę grosików.... Warto o tym pamiętać!!!
Naleśniki - wyśmienite mleczne danie
Szkolna produkcja naleśników to kolejny etap zmagań w popularyzowaniu spożywania nabiału. Tym razemu czennice klasy IV i VI mogły pochwalić się swoimi kulinarnymi zdolnościami proponując kolegom naleśnikową przekąskę w środowy poranek. Dochód uzyskany ze sprzedaży przeznaczony zostanie na nagrody dla uczniów w konkursach Szkolnej Kasy Oszczędności.
Dzień Ziemi 2015
22 kwietnia to data, która kojarzy się wszystkim ze Świętem Ziemi. Uczniowie naszej szkoły wraz z nauczycielami corocznie uczestniczą w obchodach tego ważnego święta. W ten sposób propagujemy szacunek dla naszej planety - Ziemi, kształtując w uczniach postawy proekologiczne oraz świadomość przyrodniczą. W tym roku uczyniliśmy olbrzymi uczynek dla Ziemi biorąc udział w sprzątaniu obejścia szkoły, segregując odpady,mówiąc o recyklingu oraz sadziliśmy kwiaty doniczkowe, które są nie tylko ozdobą klas lekcyjnych, ale także producentami niezbędnego do życia tlenu.
Wiecej zdjęć z wydarzenia znajduje się w galerii.
Ogólnopolski konkurs "MOJE ULUBIONE MLECZNE DANIE"
W związku z przystąpieniem naszej szkoły do programu edukacyjnego, który ma na celu propagowanie spożywania mleka i produktów nabiałowych proponujemy rozwijanie własnych zdolności kulinarnych od najmłodszych lat.
Więcej szczegółów oraz pomysł możesz znaleźć na stronie internetowej:http://www.mamkotanapunkciemleka.pl/
Warto wiedzieć, iż mleko to cenne źródło wapnia, białka oraz witaminy D. Odpowiednia ilość tych składników w codziennej diecie dzieci i młodzieży jest kluczowym elementem zapewniającym prawidłowy rozwój kości i zębów, a także funkcjonowania organizmu. Warto zatem zadbać, aby mleko i jego przetwory znalazły się w codziennym jadłospisie całej rodziny i były wykorzystywane do przyrządzania smacznych posiłków oraz przekąsek.
W związku z tym proponujemy :
Koordynator projektu: mgr Katarzyna Krężel
PORANEK WIELKANOCNY
31 marca 2015 roku cała społeczność szkolna zgromadziła się na wspólnym śniadaniu wielkanocnym przygotowanym przez uczniów klas IV-VI po opieką Pani Barbary Skrzęta. Na stole wielkanocnym pojawiło się wiosennie ustrojone jajko oraz babka wielkanocna. Przy okazji tego wydarzenia uczniowie, pracując w grupach odpowiadali na zagadki związane z wiosną oraz mogli wykazać się wiedzą na temat symboli wielkanocnych.